seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Mosselen: waarom we allemaal deze heerlijke weekdieren zouden moeten eten 2 minuten

  nov 24, 2021

Mosselen zijn echte superhelden in de categorie zeevruchten. Al tienduizenden jaren maken deze tweekleppigen deel uit van het menselijke dieet. Maar waarschijnlijk zijn ze voor consumenten nog nooit zo relevant geweest als vandaag.

Mosselen worden niet alleen gewaardeerd omwille van hun veelzijdigheid. Ze zijn ook heel makkelijk te bereiden: een paar minuutjes stomen volstaat. Bovendien zijn ze eenvoudig te combineren met allerlei smaken en sauzen.
Verder bieden mosselen de consument en de omgeving waarin ze groeien heel wat voordelen. Vanuit voedingsoogpunt bevatten de slanke, glanzende paarszwarte schelpen sappig, mals vlees dat smaakvol, eiwitrijk en vetarm is. Gezondheidsbewuste mensen stellen ook het rijke gehalte aan omega 3-vetzuren op prijs. Mosselen bevatten ook nog eens tot drie keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 (goed voor de hersenen) in één enkele portie van 800 gram.

GOED VOOR DE PLANEET

In het wild komen mosselen vooral voor in ondiepe getijdengebieden. Ze groeien op rotsen of in grote groepen op de zeebodem. Wereldwijd worden de meeste mosselen voor consumptie echter gekweekt. Daarbij worden touwen in de zee gehangen. De bedreiging van die techniek voor de mariene omgeving is verwaarloosbaar.

Sterker nog: net als andere tweekleppigen zoals oesters en kokkels kunnen mosselen de gebieden waarin ze worden gekweekt zelfs verbeteren. Door hun consumptie van microalgen filteren ze het water, wat zorgt voor een schonere en veiligere omgeving voor andere zeedieren. Hun natuurlijke voeding betekent ook dat ze – in tegenstelling tot veel andere gekweekte soorten – geen extra voeding nodig hebben.

Dankzij de bijna onbegrensde aanvoer zal het geen verrassing zijn dat deze schelpdieren zeer goed scoren in duurzaamheidsranglijsten. Het Monterey Bay Aquarium Seafood Watch-programma stelt dat gekweekte mosselen ‘behoren tot de meest duurzame zeevruchten die je kunt kopen’. De Marine Conservation Society’s Good Fish Guide geeft ze een ‘Best Choice’- duurzaamheidsbeoordeling.

Om te beantwoorden aan de groeiende consumentenvraag naar vis en schaal- en schelpdieren die op verantwoorde wijze worden gevangen of geproduceerd, hebben veel mosselvisserijen en -boederijen de certificering van de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald.

BESTE KEUZE

Pittman Seafoods haalt zijn duurzaam gekweekte mosselen uit Chili. Dat gebeurt via de lokale dochteronderneming Omega Cfoods. Die voert ook grondige producttesten uit om een optimale klanttevredenheid te garanderen.

De Chileense sector van de mosselkwekerij is al actief sinds de jaren 1940. In de decennia daarna is het land uitgegroeid tot ’s werelds grootste mosselproducent en -exporteur, met pre-COVID-volumes van ongeveer 90.000 ton en 70.000 ton vandaag.

De mosselcultuur van het land is gebaseerd op de productie van drie soorten. De belangrijkste soort is de choritomossel of Chileense Mossel (Mytilus chilensis) waarvan het gros wordt geëxporteerd. Historisch gezien is Europa goed voor ongeveer 70% van de Chileense mosselexport. De twee andere soorten zijn de cholgamossel (Aulacomya ater) en de reuzen- of choromossel (Choromytilus chorus), die allemaal in Chili zelf worden gegeten.

MODIEUZE SMAKEN

De overvloedige, seizoensonafhankelijke beschikbaarheid van mosselen heeft ervoor gezorgd dat traditionele maaltijden als Moules Marinières en Moules à la Provençale enorm populair zijn bij consumenten over de hele wereld. En Spaanse paella’s zouden gewoon niet hetzelfde zijn zonder mosselen. Mosselen smaken ook zeer lekker bij pasta en in Aziatische gerechten.

Als we daarbij ook nog rekening houden met het feit dat mosselen heel betaalbaar zijn, dan kunnen we gerust stellen dat ze behoren tot het beste wat de zee ons te bieden heeft.


Comments