seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Ons bezoek aan Vietnam 3 minuten

  sep 27, 2018

Een deel van onze aankoop bevindt zich in Vietnam. Daarom is ook dit een land dat we af en toe bezoeken. Hieronder het verslag van aankoper Kurt Fierens, die in augustus een aantal fabrieken in Vietnam ging bekijken.

Na een lange vlucht komen we toe in Ho Chi Minh City (Saigon), de grootste stad in het zuidelijk deel van Vietnam. Meteen vallen de hoge luchtvochtigheid en de hoge temperaturen (30 tot 35°C) op. We zitten dan ook in een tropisch klimaat.

Om te beginnen bezoeken we samen met onze Vietnamese kwaliteitscontroleur een producent van schelpenvlees. De wetenschappelijke benaming van deze schelpen is ‘Paphia undulata’. Dit schelpenvlees is een belangrijk ingrediënt van de zeevruchtenmengelingen die wij voor enkele retailers produceren. Het vlees heeft een mooie textuur en een vaste beet, oogt goed en past perfect in de mengelingen. De prijs is ook competitiever dan die van het kokkelvlees uit onze eigen wateren. Wel is de beschikbaarheid niet evident. Een reden te meer om deze referentie goed op te volgen. De Vietnamese overheid kijkt in elk geval goed toe op de beschikbare biomassa en de waterkwaliteit en beslist in welke periodes er wel en niet gevist mag worden op deze schelpjes.

Na een rit van vijf uur komen we aan in Soc Trang, waar onze producent gevestigd is. Dit ligt in de Mekongdelta. Gelukkig zijn de wegen in Vietnam veel verbeterd, want vroeger duurde dit traject zeven uur en waren er nog twee kleine overzetferry’s nodig om delen van de Mekongrivier over te steken. De ontvangst ter plekke is heel hartelijk.

Het bedrijf dat we bezoeken produceert vooral volledige schelpen, schelpenvlees en inktvisproducten. Ze realiseren 80% van hun omzet in Europa. Hun andere afzetmarkten zijn Japan (15%), Amerika en Israël. In totaal werken er een 300-tal mensen, maar in de drukke periodes waarin veel schelpen worden aangevoerd, kan dit oplopen tot 400. Het bedrijf beschikt over een eigen lab en is IFS- en BRC-gecertificeerd, wat betekent dat onze producten in de best mogelijke omstandigheden worden verwerkt.

De schelpen worden gevangen nabij de kust door kleine bootjes waarop zo’n 4 tot 6 personen werken om de schelpen boven te halen. Er wordt gebruikt gemaakt van baggerkooien die getrokken worden over de zanderige bodem waarin de schelpen liggen.

Na vier uur vissen keren de bootjes terug naar de haven en worden de schelpen getransporteerd naar de fabriek. De vangst per boot ligt tussen 2 en 4 ton. De schelpen worden gewassen en ontzand en er wordt geïnspecteerd op gebroken schelpen en onzuiverheden. Daarna ondergaan de schelpen een tweede wasbeurt en worden ze per maat gesorteerd.

Na een derde wasbeurt gaan de schelpjes in het kookbad, waar ze minstens vier minuten worden gekookt. Daarna blijven ze een tiental minuten in een koelbad. Uiteindelijk wordt het vlees uit de schelpjes machinaal verwijderd en nogmaals gecontroleerd op vreemde materialen. Voor ze in de diepvriestunnel verdwijnen, worden ze nog een laatste keer gewassen.

Na het wegen, glaceren en verpakken gaat ons vlees door de metaaldetector en verdwijnt dan onmiddellijk in de diepvriezer. Voordat de goederen uiteindelijk naar ons worden verscheept, is er nog een dubbele controle door onze Vietnamese kwaliteitscontroleur. Pas als alle lichten op groen staan, wordt er verscheept.

De volgende dag bezoeken we een grote Vietnamese garnalenproducent en -verwerker, opgericht in 1978. Zij produceren vannamei- en black tiger-garnalen. Ook hier is de ontvangst heel hartelijk.

Er zijn twee grote productielocaties en er werken in totaal maar liefst 3500 mensen. Er kan dan ook 135 ton grondstof per dag verwerkt worden tot 90 ton afgewerkt product. In 2017 werd een omzet gerealiseerd van 186 miljoen USD met 17.000 ton afgewerkte producten en dit jaar mikken ze op 190 miljoen USD en 18.000 ton. De bedrijvigheid is dan ook indrukwekkend.

Het grootste deel van hun productie gaat naar Amerika (40%), maar ook Europa (30%) is een belangrijke afzetmarkt. De andere markten zijn Canada (15%) en Azië.

De eerste locatie produceert rauwe en gekookte garnalen, de tweede produceert garnaalproducten met een toegevoegde waarde, zoals tempura en torpedo. Aan kwaliteitscertificaten geen tekort hier: het bedrijf is zowel BRC-, IFS-, ASC-, Global Gap- en Halal-gecertificeerd.

Na een terugreis van vijf uur naar Ho Chi Minh City bezoeken we een bedrijf gericht op producten met toegevoegde waarde. Ook dit is geen klein bedrijf: er werken 520 mensen en ze draaiden vorig jaar een omzet van 50 miljoen USD. Ze richten zich vooral op gezonde voeding die “ready-to-eat” is. Uiterst geschikt dus voor onze klanten. Dit bedrijf verkoopt 38% in Japan, 30% in Australië en 12% in Europa. Ze mikken op meer groei in Europa.

Bij ons bezoek aan de productie valt onmiddellijk de gestroomlijnde organisatie op. Dit is geen sinecure als we zien welke producten ze allemaal in het gamma hebben: verschillende soorten gemarineerde pangasiusfilets, visrolletjes met verschillende soorten vullingen van sauzen en groenten, kubusjes met rauwe groenten, tofu, visballetjes, stoofpotjes, visbrochettes, gebatterde producten… Ook dit bedrijf beschikt over de belangrijke certificaten: IFS, BRC, Halal, Global Gap en ASC.

Na de professionele rondleiding volgen nog een proefsessie en een evaluatie. We kunnen alvast verklappen dat we een aantal producten selecteerden waarvan we stalen mogen verwachten.

Voor het laatste deel van onze reis vliegen we naar Nha Trang, een vlucht van een uur. Nha Trang ligt in zuidelijk Midden-Vietnam en is niet alleen een belangrijke badplaats, maar beschikt ook over een vissershaven.

De belangrijkste activiteit van dit bedrijf met 800 werknemers is de verwerking van tonijn. Vooral de Yellowfin tonijn (Thunnus albacares) en de Skipjack tonijn (Katsuwonus pelamis) worden er op allerlei manieren versneden en verwerkt en al dan niet gekookt ingevroren. Het bedrijf verwerkt ook andere soorten vis, zoals zwaardvis, marlijn, barramundi en mahi mahi.

De tonijn wordt voor 40% uitgevoerd naar Amerika, voor 30% naar Europa en voor 30% naar het Midden-Oosten. De grondstof komt vooral van Taiwanese en Koreaanse vissers die diepgevroren aanleveren. Dit IFS- en BRC-gecertificeerd bedrijf is ook een grote leverancier van tonijn in blik aan retailers en van gekookte tonijn van industriële verwerkers.


Comments