seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Rol vis en zeevruchten

De essentiële rol van vis en zeevruchten om de wereld te voeden 2 minuten

  jun 06, 2018

De laatste editie van de Seafood Expo Global (SEG), de grootste vishandelbeurs ter wereld die jaarlijks plaatsvindt in Brussel, toonde het belang van vis en zeevruchten aan. Het is een van de meest verhandelde voedingsmiddelen, met een totale exportwaarde van meer dan 150 miljard dollar. Bovenop de commerciële aspecten en de deals die werden gesloten tijdens deze grote internationale bijeenkomst van stakeholders, toonde SEG18 ook het groeiende belang aan van de visserij en de aquacultuur als bronnen van voedsel, inkomen en het levensonderhoud van miljoenen mensen wereldwijd.

Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties heeft de levering van vis per capita een hoogtepunt van 20 kg bereikt. Tegelijk wordt verwacht dat de wereldbevolking tegen 2050 zal stijgen tot 9,7 miljard mensen. Dat betekent dat er veel meer vis nodig zal zijn om de bevoorrading te garanderen.

HET BELANG VAN VIS

Hoewel er grote schommelingen zijn die vooral afhangen van geografie, rijkdom en cultuur, staat vis momenteel in voor gemiddeld 17% van de totaalinname van dierlijke eiwitten en 6,7% van alle ingenomen eiwitten. Voor 3,1 miljard mensen vertegenwoordigt vis bijna 20% van hun gemiddelde inname van dierlijke eiwitten.

Bovendien heeft vis als voedingsmiddel heel wat te bieden. Het is niet alleen een bron van kwaliteitsvolle en gemakkelijk te verteren eiwitten met essentiële aminozuren, het bevat ook essentiële vetten, vitaminen en mineralen. Het is ook algemeen aanvaard dat zelfs een beperkte consumptie van vis een significante positieve nutritionele impact kan hebben: het is gezond en goed voor de ontwikkeling van jong en oud.

ONZE VISLEVERING

De visvangst vertegenwoordigt meer dan 93 miljoen ton, terwijl aquacultuur goed is voor nog 74 ton extra. De opbrengt van aquacultuur is meer en meer bestemd voor menselijke consumptie. Toch heeft aquacultuur het moeilijk om steeds grotere volumes aan te leveren, aangezien de wereldwijde vraag aan een ongekend tempo stijgt en de opbrengst van de traditionele visvangst al lang blijft zweven rond de huidige niveaus. Over het algemeen eten mensen nu, in tegenstelling tot vier jaar geleden, meer gekweekte vis en garnalen dan vis die in het wild werd gevangen. Om aan te tonen hoezeer de sector is geëvolueerd, volstaat het naar de consumptie te kijken in 1974: die bedroeg toen slechts 7%.

De FAO wees er onlangs op dat aquacultuur een positieve ontwikkeling heeft gekend, aangezien de meeste vis die de aquacultuur produceert inderdaad bestemd is voor menselijke consumptie. Tegelijk is de sector enorm gegroeid dankzij de mogelijkheid om op een betrouwbare manier veel verschillende soorten vis, schaaldieren en waterplanten te kweken. In totaal worden er wereldwijd 580 verschillende soorten voor menselijke consumptie gekweekt, waaronder 362 soorten vis, 104 soorten weekdieren en 62 soorten schaaldieren.

GROEIENDE BESCHIKBAARHEID

Wat de nood aan vis van de bevolking in 2050 betreft, is de algemene consensus dat aquacultuur kan blijven groeien aan het huidige of zelfs een hoger ritme en dat het kweken van aquatische producten een steeds belangrijkere bron van voeding in de wereld zal worden. Tegelijk is het ook algemeen aanvaard dat de stakeholders uit de vissector het hoofd zullen moeten bieden aan meer uitdagingen, niet in het minst het verbeteren van het gebruik van bronnen en het verminderen van afval in alle niveaus van de keten, als ze een grotere bijdrage wilt kunnen bieden aan het duurzaam voeden van 9,7 miljard mensen.

De Sustainable Development Goals (SDGs of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) die voor de komende vijftien jaar werden aanvaard tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, bieden waardevolle input. Terwijl SDG 2 gaat over het beëindigen van honger en over de voedselveiligheid, resoneert SDG 12 zeer nauw met het beheren van bijvangst, het verminderen van de teruggooi, voedselverlies en afval. SDG 14 roept op om de oceanen, zeeën en mariene bronnen in stand te houden en op een duurzame manier te gebruiken.

Deze en andere doelstellingen bereiken veronderstelt de inzet van de hele industrie. SEG 18 verzekert dat de vissector – inclusief Pittman Seafoods – absoluut aan boord is.


Comments