seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Chili Pittman

Ons bezoek aan Chili 2 minuten

  jul 03, 2018

Chili is voor Pittman Seafoods een belangrijk aanvoerland voor zalm, krab en mosselen. Sinds enkele jaren zijn we dan ook meerderheidsaandeelhouder van Omega C-Foods, dat instaat voor de sourcing, kwaliteitscontrole en verscheping. Dat betekent ook dat we het land geregeld bezoeken. In mei 2018 gingen Joke Vandepitte en Dieter Sanders (de zaakvoerders van Pittman Seafoods) de twaalfde regio bezoeken, helemaal in het zuiden.

Op het programma stond niet alleen een bezoek aan de fabriek. We bezochten ook een ASC-zalmfarm op de eilandengroep Vuurland (Tierra del Fuego) in Patagonië. Dit ligt in het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika, dicht bij Antarctica. Om de prachtige natuur te beschermen, zijn er een heleboel strenge regels. Zo zijn deze farms enkel per boot bereikbaar. Er zijn geen wegen die met de auto toegankelijk zijn. Hieronder een verslag van onze reis.

Na een trip van 30 uur vanuit Brugge kwamen we toe in Punta Arenas, de uitvalsbasis voor de regio. Om zo efficiënt mogelijk de fabriek in Porvenir te bezoeken, namen we een kleine Cessna die ons de Straat Magellaan overzette. Wij bezochten deze regio en fabriek al vaker. Zo was Tom Robbens, Quality Manager van Pittman Seafoods, er in februari voor een audit. Sinds dit laatste bezoek investeerde de fabriek verder in automatisatie. Het is voor hen een uitdaging om voldoende werkkrachten te vinden in dit dun bevolkte gebied. Deze fabriek voldoet aan onze eisen en is uiteraard ook IFS- en BRC-gecertificeerd. We bekeken de productie van onze porties en zalmblokken en zagen dat het goed was.

Een bezoek aan de zalmkwekerij stond ook op het programma. Na vier uur varen met de boot door prachtige landschappen, bereikten we de farm. Omdat het winter was, stond de zee ruig. Toen onze boot toekwam, kwamen ze ons eerst tegemoet met een kleinere boot, om onze boot aan de buitenkant te desinfecteren. We werden ontvangen op hun floating house.

Deze farm wordt bewoond door een twintigtal werknemers (technische mensen, duikers, een kok…). Zij hebben de taak en de verantwoordelijkheid om de viskweek in optimale omstandigheden te laten verlopen. Zo worden de netten bijvoorbeeld dagelijks gereinigd.  Een farm kweekt tussen de 1.500 en 7.000 ton zalm.

De twaalfde regio is uitermate geschikt voor het kweken van ASC-zalm. Om te beginnen hebben ze geen last van de zeeluis. Die komt daar niet voor. De zalm daar heeft in zijn hele levenscyclus nog nooit antibiotica gehad, ook niet curatief.

Maar er is nog een tweede reden waarom deze regio zo geschikt is. Doordat het gebied moeilijk toegankelijk is, zijn er heel weinig licenties. In Chili zijn er ongeveer 1.350 licenties om zalm te mogen kweken. 1.227 licenties situeren zich in de tiende en elfde regio, slechts 125 in de twaalfde.

Enkele interessante cijfers:

In 2018 verwacht men dat er wereldwijd 2.405.000 ton Atlantische zalm gekweekt zal worden. Het wereldwijde volume aan gecertificeerde ASC-zalm bedraagt zo’n 749.581 ton.

 

Chili Noorwegen
Volume in ton geschat voor 2018 607.400 1.287.800
ASC-volume beschikbaar vandaag 207.592 ton (34% van hun kweek is ASC) 368.853 ton (28% van hun kweek is ASC)
Aantal gecertificeerde zalmkwekerijen 62 124
Aantal in assessment (om ASC te worden) 26 19

 

Buiten ASC Atlantische zalm voeren wij sinds dit jaar ook ASC-gecertificeerde cohozalm in uit Chili. Deze is zeer succesvol met vel op de BBQ en wordt door zijn iets intensere rode kleur gegeerd door klanten die vis willen roken.

Zalm is voor ons een belangrijk product en we zijn trots op de kwaliteitsvolle Atlantische zalm die wij kunnen aanbieden uit Chili, Noorwegen en de Faeröer.

Doordat onze aankopers en kwaliteitsmensen, maar ook klanten met ons meegaan ter plaatse, kunnen wij kwaliteitsvolle en duurzame vis aanbieden, die voldoet aan alle eisen van de klant.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com