seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pacifische schar

Pacifische schar bewijst zijn veelzijdigheid 2 minuten

  feb 05, 2018

Wereldwijd zijn er honderden verschillende soorten platvis, waaronder de alom populaire heilbot, tarbot, bot en schol. Veel grote visserijen zijn gestoeld op deze waardevolle soorten. Historisch gezien is een van de meest overvloedige en duurzame soorten platvis op de markt de ietwat minder bekende Pacifische schar (ook bekend als Japanse schar – Limanda aspera).

Schar is een kleine witte platvis die – net als de andere broertjes en zusjes uit de familie – boordevol smaak zit. Deze vis wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn veelzijdigheid en is een zeer goed alternatief voor soorten die recent alsmaar duurder zijn geworden. Scharrolletjes zijn inderdaad lang populair geweest bij talloze klanten van Pittman Seafoods, omdat ze een betaalbaar en hoogwaardig alternatief vormen voor de IJslandse tongrolletjes, en waarbij de vis afkomstig is uit een goed beheerde visserij. In feite waren wij grotendeels verantwoordelijk voor de invoering van dit bijzondere visproduct op de Europese markt.

DUURZAAM BEHEER

De soort wordt bevist door Amerikaanse en Canadese trawlers en de scharvisserijen worden beheerd door het Beheersplan voor Bodemvis in de Beringstraat en op de Aleoeten door de Noord-Pacifische Raad voor Visserijbeheer. Het visbestand is dan ook onderworpen aan strenge en doorgedreven regels en aan toezicht op de vangst. Het bestand wordt eveneens geëvalueerd door onafhankelijke controles.

Dankzij deze succesvolle en jarenlange beheersmaatregelen worden de Pacifische scharbestanden als overvloedig beschouwd en op of boven historische niveaus, terwijl de visserij-inspanning onder de drempel zit die de visbestanden aankunnen.

VERWERKING

De meeste Pacifische schar wordt ingevroren op zee. De rolletjes worden in China gemaakt. Daar gebruiken de verwerkende eenheden één of twee filets (maximaal drie) die ze handmatig oprollen met de zijde waar eerst het vel zat aan de binnenkant van de rol. Hierdoor hebben de medaillons een aantrekkelijke witte kleur. Elk rolletje weegt tussen 40 en 60 gram.

Een ander populair product dat in China wordt geproduceerd is de Pacifische scharfilet. Dit is eigenlijk een uitgerekte filet die ‘samengesteld’ wordt, waarbij twee of drie filets op elkaar worden gelegd en handmatig tot een portie van 80-140 gram worden omgevormd.

Na de ontdooiing en verwerking van de basisproducten worden de resulterende scharproducten opnieuw ingevroren voor de eindmarkten.

VRAAG EN AANBOD

Ondanks de gezonde toestand van de Pacifische scharbestanden is de aanvoer in het kader van de relatief onveranderde vangst in combinatie met een ongeëvenaarde recente vraag naar deze vis – grotendeels dankzij de bovengenoemde veelzijdigheid – sinds het voorjaar van 2017 geslonken. Deze uitdaging op vlak van beschikbaarheid heeft er niet alleen voor gezorgd dat verwerkende fabrieken overal met uitgeputte voorraden kampen, ook de grondstofprijzen rijzen de pan uit.

Tegelijk wordt de productie van scharrolletjes beschouwd als arbeidsintensief. De grootste verwerker in China heeft immers zes tot acht weken nodig om slechts 20 ton eindproduct af te leveren. Bijgevolg heeft een aantal fabrikanten al langer hun productie van scharrolletjes stopgezet en kiezen ze ervoor om de grondstoffen die ze hebben te gebruiken voor de vervaardiging van meer tijd- en kostenbesparende producten.

ALLE OPTIES VERKENNEN

Aangezien inspelen op de behoeften van onze klanten een van de voornaamste bekommernissen is van Pittman Seafoods, blijven wij de beschikbaarheid van grondstoffen opvolgen en houden wij de productie van scharrolletjes in China nauwlettend in de gaten. Dankzij onze langdurige partnerschappen doen onze leveranciers ook hun uiterste best om ons zoveel mogelijk volume aan te leveren.

Bovendien blijven wij het potentieel evalueren om het gat geslagen door de scharrolletjes op te vullen met andere producten uit de Stille Oceaan, zoals Pacifische schol, Pleuronectes quadrituberculatus en geelstaartschar, maar deze alternatieven zijn betrekkelijk duurdere soorten en zijn eveneens beperkt in de totale toegestane vangst. Daarom blijft de algemene aanvoer van Pacifische scharrolletjes momenteel zeker nog sterk beperkt.


Comments