seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Kreeft

Groter aanbod Canadese kreeft door nieuwe EU-handelsovereenkomst 2 minuten

  mrt 06, 2018

Kreeft is een van Canada’s meest waardevolle exportproducten, ter waarde van meer dan 2,1 miljard Canadese dollar (1,4 miljard euro). Zo’n driekwart van de oogst wordt gewoonlijk uitgevoerd naar de Verenigde Staten, terwijl Azië de afgelopen jaren ook een steeds belangrijkere afnemer van de schaaldieren werd. En toch biedt Europa momenteel het grootste groeipotentieel voor overzeese verkoop. Dat is het gevolg van Canada’s nieuwe vrijhandelsovereenkomst met de EU, die de heffingen op de verkoop van kreeft laat vallen voor de 28 EU-lidstaten.

De ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement Implementation Act’, of CETA, tussen Canada en Europa ging vorig jaar in september van start. Het verdrag zorgde onmiddellijk voor de afschaffing van een heffing van 8% op de uitvoer van levende kreeften naar Europa. In de komende drie tot vijf jaar zullen ook de heffingen op bevroren en verwerkte kreeften afgebouwd worden

GROEITREND

De EU is een van ’s werelds grootste consumenten van vis- en schaaldieren, maar bleef toch eerder een bescheiden afnemer van Canadese kreeften. Toch kende de markt de laatste jaren een aanzienlijke groei en steeg ze in waarde van zo’n 88 miljoen Canadese dollar (57,7 miljoen euro) in 2013 tot meer dan 192 miljoen Canadese dollar (125,9 miljoen euro) in 2016.

Het is geen verrassing dat CETA verdere marktkansen biedt voor Canadese producenten. Er wordt ook gezegd dat het verdrag concurrerende Amerikaanse schaaldierbedrijven in een nadelige positie zou kunnen brengen. Maar momenteel is het te vroeg om de langetermijneffecten van de nieuwe regelingen op de handel in schaaldieren te bepalen.

GOED JAAR

Hoewel Maine voor Pittman Seafoods een belangrijke bron is van duurzaam gecertificeerde kreeften, komen de meeste van onze kreeften uit de kreeftenvisserij van Prince Edward Island (PEI). Deze visserij werkt met vallen en heeft twee korte vangstseizoenen. Onze voorkeur gaat naar kreeften uit het voorjaarsseizoen, omdat ze een hardere schaal hebben en meer vlees bevatten.

Beide vangstseizoenen van PEI kenden in 2017 een aantal uitdagingen, maar toch was de algemene tendens positief. Samen waren ze goed voor een vangst van 36,4 miljoen pond (16,511 ton) met een waarde van 226 miljoen Canadese dollar (148,2 miljoen euro).

DUURZAAMHEID

De PEI-kreeftenvisserij exporteert zijn producten sinds 1870 naar alle hoeken van de wereld en wordt algemeen beschouwd als een van de meest iconische kreeftenvisserijen van Canada. Het beschermen van het zeemilieu is voor het bedrijf dan ook een primaire doelstelling. In 2014 verkreeg de visserij de MSC-certificering. PEI-vissers mogen ook slechts een beperkt aantal kreeftenvallen gebruiken en de vallen moeten uitgerust zijn met biologisch afbreekbare panelen om onopzettelijke vangsten door verloren materiaal te voorkomen. Een andere beschermingsmaatregel is het terugzetten van te kleine kreeften, vrouwtjeskreeften met eitjes en vrouwtjeskreeften met de juiste voortplantingsmaten. Er werden ook duurzaamheidsprojecten op lange termijn opgezet, zoals terugkoopprogramma’s voor kreeft. Die moeten de grootte van de vloot en de inspanningen van de visserijen terugdringen.  

DIVERSITEIT VAN DE PRODUCTEN

Pittman Seafoods koopt kreeften voor distributie in Europa, met de Benelux, Duitsland en Frankrijk als belangrijkste markten. Het grootste deel van het volume wordt gewoonlijk geleverd aan winkelketens in deze landen, maar we leveren ook aan foodservicebedrijven die vervolgens aan restaurants verkopen. Sommige hoeveelheden kreeft gaan ook naar klanten van maaltijdfabrikanten.

In essentie bevat ons kreeftenportfolio twee zeer verschillende producten. Ten eerste hebben we de volledig gekookte bevroren kreeft, die vooral aan de retailsector verkocht wordt als koopwaar en die als product de meest gevestigde waarde is. Ten tweede is er de UHP-kreeft (Ultra High Pressure Lobster), waarbij al het vlees volledig en in één keer aan de kreeft onttrokken wordt voor een rauw product van topkwaliteit.

We stelden vast dat UHP steeds populairder wordt in de foodservicesector. Dit komt grotendeels omdat UHP-kreeften professionele keukens een hoogwaardig alternatief bieden voor de verwerking van levende producten en tegelijkertijd de kosten en risico’s van het vervoer van levende kreeften vermijden, waaronder sterfte en verminderde kwaliteit als gevolg van stress. En als de Zwitserse autoriteiten het koken van levende kreeften vanaf maart verbieden, bieden UHP-kreeften chefs toch een bewezen, marktklare oplossing.


Comments