Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


Waarom de zalmprijzen zo schommelen 2 minuten

  okt 30, 2017

Als consumptieproduct kunnen maar heel weinig soorten vis en zeevruchten concurreren op hetzelfde niveau van aanbod en internationale vraag als gekweekte Atlantische zalm. De toenemende wereldwijde populariteit van deze vis heeft ervoor gezorgd dat de productie van de zalmkwekerijen sinds 1995 met 384% is gestegen, en een jaarlijkse groei van 8% optekende.

Vorig jaar waren we echter getuige van een daling van de totale wereldwijde vangst – tot minder dan 2 miljoen ton tegenover een record van 2,3 miljoen ton in 2015. Veel stakeholders in de sector verwachten slechts een minimale stijging wanneer de productie van 2017 wordt bevestigd, en geen opmerkelijk groter aanbod voor nog zeker een jaar.

Zalm was samen met enkele andere grote voedselbronnen rijk aan dierlijke eiwitten, zoals varkensvlees en lamsvlees, de voorbije decennia relatief goedkoper geworden. Onlangs steeg de prijs van zalm echter meer dan de prijs van ander eiwitrijk voedsel. De hoge prijzen en de afnemende beschikbaarheid van zalm zorgden er meermaals voor dat veel afnemers en verwerkers op belangrijke markten het moeilijk hadden om de bestellingen rond te krijgen.

BIOLOGISCHE INTERFERENTIES

Men vraagt zich logischerwijs af waarom dit gebeurt met de zalmsector, en specifiek waarom zalmkwekers niet gewoon veel meer vis kweken om de stagnatie in het aanbod en de prijskwestie het hoofd te bieden. Er zijn echter een aantal redenen voor deze dalende trend. De grootste impact wordt veroorzaakt door natuurlijke biologische uitdagingen in belangrijke kweekgebieden – vooral de besmetting met zalmluis in Noorwegen en de algenbloei in Chili. Van oudsher zijn deze twee landen goed voor ongeveer twee derde van de zalmproductie wereldwijd, maar beide landen zagen hun respectievelijke productie in 2016 dalen met 100.000 ton.

Hoewel er nog steeds in zekere mate goed nieuws was en is op de markt in termen van verhoogde zalmaanvoer, zoals een hogere aanvoer vanuit Schotland en Canada, heeft dit de algemene daling van vorig jaar niet kunnen compenseren. Daarom is door de combinatie van de verminderde beschikbaarheid en de ongekende vraag naar zalm een perfecte storm ontstaan waarbij de zalmprijzen de voorbije 12 à 18 maanden in verschillende fasen niveaus haalden die maar liefst 40-50% hoger lagen dan slechts een paar jaar geleden.

MINDER RISICO

In de zalmkwekerijen wordt algemeen aanvaard dat hoewel het mogelijk is om sommige uitdagingen op vlak van de productie aan te pakken, de industrie als geheel min of meer een productieniveau heeft bereikt waar de biologische grenzen tot het uiterste zijn gepusht en dat toekomstige groei alleen kan voortspruiten uit een radicale technologische vooruitgang, de ontwikkeling van betere farmaceutische producten en de toepassing van niet-farmaceutische technieken, naast een verbeterde industriële regelgeving en een samenwerking tussen de verschillende bedrijven.

Het feit dat de zalmindustrie een technologische koploper is in de aquacultuursector zou toch enige troost moeten bieden. Veel van de belangrijke spelers zijn immers via zware investeringen actief op zoek naar nieuwe productiegebieden, alternatieve voedingsbronnen, nieuwe technologieën enz. die kunnen helpen om de biologische uitdagingen kosteneffectief op te lossen en om de markt stabieler te maken. De meeste grote producenten hebben bijvoorbeeld projecten die in de pijplijn zitten of getest worden en die zich specifiek richten op het optrekken van de productie zonder gevolgen voor de mariene milieus of zonder dat de vis aan biologische uitdagingen zoals zeeluis moet worden blootgesteld. Deze concepten omvatten ingebouwde technologie, faciliteiten die volledig onder water kunnen en ontworpen werden om de zwaarste weersomstandigheden op afgelegen plekken te trotseren, en kweeksystemen aan land.

Terwijl enkel de tijd zal uitwijzen welke van deze vernieuwingen al dan niet commercieel zal worden gelanceerd, is de sector vastberaden om de zalmproductie snel opnieuw te doen groeien – wat de prijzen hopelijk omlaag zal halen.

VOORUITZICHTEN OP KORTE TERMIJN

Het is duidelijk dat de prijzen vrij snel kunnen variëren. Zolang we rekening moeten houden met ongewenste krachten als zeeluis, algen en andere biologische uitdagingen, én met de snel groeiende vraag naar zalm uit bestaande en nieuwe gebieden, kunnen we heel moeilijk voorspellen wat de nabije toekomst brengt.

Pittman Seafoods verbindt zich er intussen toe om de markt intensief op te volgen, om flexibel te zijn en zich aan te passen aan de marktprijzen.


Comments