seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Van het viseitje tot op het bord: het waarom en hoe van de viskweek 2 minuten

  nov 15, 2017

We kweken al eeuwen vis, schaal- en schelpdieren om in ons levensonderhoud te voorzien. Maar terwijl de viskweek in het prille begin hoofdzakelijk gebaseerd op het vangen en kweken van wilde soorten, kunnen we tegenwoordig bogen op een technologisch geavanceerde aquacultuur die het kweken van meer dan 500 verschillende zeedieren mogelijk maakt.

Volgens de laatste schattingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) overschrijdt de totale wereldwijde aquacultuurproductie 101 miljoen ton, goed voor ruim 165 miljoen dollar. Bovendien is een belangrijke mijlpaal bereikt in 2014, toen de bijdrage van de aquacultuur tot het wereldwijde aanbod van vis- en zeevruchten voor menselijke consumptie de aanvoer van in het wild gevangen vis oversteeg. Vandaag is de aquacultuur dan ook de snelst groeiende levensmiddelensector ter wereld.

NOOD AAN VOEDSEL

De reden voor de enorme groei van de aquacultuur ligt in de wereldwijd groeiende vraag naar gezonde en lekkere vis en zeevruchten, gekoppeld aan het onvermogen van wildvangstvisserijen om hun productie meer dan momenteel het geval is duurzaam te verhogen. Bovendien zal door de ruim 9 miljard mensen die de planeet naar verwachting tegen 2050 zal tellen, vergeleken met de huidige populatie van ongeveer 7,5 miljard, steeds vaker een beroep worden gedaan op aquacultuur om de kloof te overbruggen tussen het aanbod en de vraag van de consument. De productie van gekweekte vis en zeevruchten zal naar schatting moeten verdubbelen om tegen midden deze eeuw de vraag naar vis te kunnen bijbenen.

In het algemeen is de viskwekerijsector zich goed bewust van de uitdagingen en de kansen die deze omstandigheden bieden, en veel van de belangrijkste toonaangevende spelers brengen de prestaties naar ongekende hoogten – waardoor de sector meer verantwoord, duurzaam en innovatief wordt en tegelijk grotere hoeveelheden gezonde en lekkere eiwitten levert voor onze maaltijden.

EFFICIËNTE EIWITTEN

De aquacultuursector heeft een grote evolutie achter de rug en ziet er nu helemaal anders uit dan 30 jaar geleden. De sector is een nettoproducent van eiwitten geworden – waarbij ongeveer een halve ton wilde vis wordt gebruikt om één ton gekweekte vis te produceren. Wat betreft het fokken van dieren is gekweekte vis nu immers het meest hulpbronnenefficiënte dierlijke eiwit dat beschikbaar is voor mensen, terwijl zalm de meest efficiënte omzettingscoëfficiënt inzake dierenvoeding heeft van alle eiwitten en een CO2-voetafdruk heeft die ongeveer één tiende van die van rundvlees bedraagt. En vooral: het eetbare resultaat dat hieruit voortvloeit, ligt hoger dan voor alle andere hoogstaande eiwitten.

Fish farming

Aquacultuur heeft niet alleen de technologische innovatie omarmd, er zijn ook veel strengere regels van toepassing en de procedures op vlak van milieutoezicht zijn veel strikter. Terwijl de viskwekerij van vroeger immers op wilde vis steunde, hebben de meeste huidige aquacultuursystemen weinig of niets te maken met de visbestanden in de oceaan. Gekweekte soorten worden vooral gekweekt op basis van eitjes in broedplaatsen en vervolgens overgebracht naar grotere kooien, vijvers of tanks voor verdere groei tot ze groot genoeg zijn om verkocht te worden.

MODERNE KWEEKTECHNIEKEN

Verschillende vissen worden op verschillende manieren gekweekt, afhankelijk van hun behoeften en het gebied waarin ze worden gekweekt. Zodra ze bijvoorbeeld een bepaalde grootte bereiken, worden de meeste zalmen gekweekt tot ze bepaalde commerciële afmetingen hebben, en dit in kooien in open water waar zeewater doorheen kan stromen om de waterkwaliteit in de kooi op peil te houden. Warmwatergarnalen worden op hun beurt veelal gekweekt in bekkens met brak water zonder gekoppelde watermassa’s.

Ongeacht de soort die men produceert, vormt voeder veruit de duurste kost voor de kwekers. Verschillende soorten vereisen verschillend voeder (meestal in de vorm van gedroogde korrels.) Dit voeder werd speciaal ontwikkeld zodat het alle essentiële voedingsstoffen bevat die nodig zijn om de vis gezond te houden en te laten groeien, en om de voordelen van het eten van vis en zeevruchten voor de mens te behouden. Bijna al deze ingrediënten zijn afkomstig van natuurlijke bronnen, waarbij slechts een klein percentage afkomstig is van natuuridentieke producten.

VOEDSELZEKERHEID

De wereldbevolking blijft stijgen en de vraag naar meer eiwitten stijgt mee. Het is overduidelijk dat we om de toenemende behoeften van onze planeet bij te benen, een duurzame eiwitrijke voeding moeten bestendigen en behouden. Daarom bestaat er geen twijfel over dat de aquacultuur een steeds belangrijker rol zal spelen in de uitdaging omtrent de aanpak van de wereldwijde voedselzekerheid, en dat deze kweekvorm zeker een grotere bijdrage zal leveren tot een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.


Comments