seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Tijd voor een lekker stukje duurzame vis 1 minuut

  sep 08, 2017

De Bewuste Visweek, dit jaar van 25 september tot 1 oktober, wil de consument duidelijk maken dat hij wel degelijk een verschil kan maken. Bewust kiezen voor duurzame, wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren en voor verantwoorde kweekvis helpt immers de bestanden in kwetsbare kustgebieden en in volle zee mee beschermen.

De jaarlijkse terugkerende themaweek is een gezamenlijk initiatief van WWF België, het Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC). De twee laatste organisaties zijn vooral bekend om de keurmerken die ze uitgeven – respectievelijk voor duurzame, in het wild gevangen vis en voor verantwoorde kweekvis.

OP DE GOEDE WEG

De laatste jaren gaat het de goede kant op met de visbestanden in de Noordzee. Door de Europese quota zijn vrijwel alle commerciële soorten zich aan het herstellen. Door over te schakelen op nieuwe duurzame en vooral meer selectieve vistechnieken zijn we op de goede weg. Dat visbestanden in zeeën zoals de Noordzee reeds lang onder (grote) druk staan, is bekend. WWF België, MSC en ASC pleiten voor technieken die de bodem zo weinig mogelijk ‘beroeren’ en waarbij zo weinig mogelijk bijvangst is. Met hun keurmerken willen organisaties zoals MSC en ASC verder gaan dan de huidige wet en regelgeving voorschrijven. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de impact van de visvangst op het ecosysteem.

GECERTIFICEERDE VIS

Dankzij het MSC-keurmerk en -logo herkent de consument gemakkelijk in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren waarvan hij zeker is dat ze op een duurzame manier zijn gevangen. De certificering verloopt immers streng en wordt door verschillende onafhankelijke organisaties gecontroleerd. Het ASC-keurmerk garandeert de consument dan weer dat zijn gekweekte vis, schaal- en schelpdieren op een verantwoordelijke manier zijn geproduceerd.

Quota vormen een belangrijk element voor duurzame visvangst, maar daar houdt het niet mee op. Daarom vinden wij het belangrijk dat de consument zelf bewust kan kiezen welke vis hij op het menu zet. Door gecertifieerde vis, schaal-en schelpdieren aan te bieden is dit voor de consument gemakkelijker detecteerbaar.

Pittman Seafoods doet daarom al jarenlang inspanningen om een variëteit aan gecertificeerde vis aan te bieden. Momenteel is Pittman Seafoods zowel MSC- als ASC-gecertificeerd. Wij bieden MSC-gecertificeerde wilde zalm, Alaska pollak, schar, heek, kabeljauw, kreeft en coquilles aan en ASC-gecertificeerde gekweekte zalm, mosselen en pangasius. Maar ook bij niet-gecertificeerde producten in het assortiment is het voor Pittman Seafoods belangrijk dat deze duurzaam verantwoord zijn.

Het spreekt dan ook voor zich dat Pittman Seafoods zijn schouders steekt onder de Bewuste Visweek.

 


Comments