seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Wat is er zo bijzonder aan omega 3? 2 minuten

  jul 19, 2017

Onze maatschappij herinnert er ons op tijd en stond aan dat een gezond en evenwichtig eetpatroon het risico op ziektes beperkt en dat dit patroon een essentiële component vormt voor een gezonde levensstijl die veroudering tegengaat. We krijgen ook steeds meer de boodschap dat voedsel rijk aan omega 3 een belangrijke bijdrage levert tot een gezond eetpatroon. Maar wat is omega 3 en hoeveel hebben we ervan nodig?

In essentie zijn meervoudige onverzadigde vetzuren (MOV) gezonde vetten die belangrijk zijn voor de werking en het behoud van het menselijke brein. Deze vetten zijn eveneens van belang voor de lichaamsgroei en -ontwikkeling en bieden kostbare ondersteuning in elke levensfase: voor baby’s tijdens de zwangerschap en borstvoeding tot mensen op hoge leeftijd.

Onderzoek toont ook aan dat omega 3 ontstekingsremmend werkt en zelfs kan helpen het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en artritis te beperken. Er is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze vetzuren kostbare ondersteuning kunnen bieden bij oogziekten, en dat ze depressie en angst kunnen helpen bestrijden. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de potentiële rol die omega 3 kan spelen in de preventie van Alzheimer.

GEZONDE AANPAK

Er bestaan 3 hoofdsoorten omega 3: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze drie soorten vinden we het makkelijkst in voeding. Het menselijk lichaam kan namelijk de meeste vetten die het nodig heeft uit andere vetten of grondstoffen maken, maar kan geen omega 3 produceren. Gelukkig is er een overvloed aan natuurlijke bronnen van deze voor ons essentiële vetten. ALA zit van nature in bepaalde planten, noten en zaden, terwijl de grootste bron van EPA en DHA te vinden is in vis en zeealgen. Deze algen vormen voor vis een bron van omega 3 in de voedselketen.

Vette vis, zoals makreel, haring en zalm, wordt genoemd als de vis met het hoogste EPA- en DHA-gehalte. Daarom raden vele overheden wereldwijd aan om deze makkelijk beschikbare en betaalbare soorten regelmatig op het menu te zetten. Witvis bevat ook omega 3, maar in veel mindere mate dan vette vis.

TEKORTEN

Hoewel er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3-vetzuren bepaald werd voor ons welzijn, raden verschillende gezondheidsorganisaties een dagelijkse inname aan van 250 tot 500 mg EPA en DHA voor gezonde volwassenen. Hogere dosissen van 1000 tot 2000 mg worden sterk aanbevolen voor de preventie van geheugenverlies, depressie en hartproblemen. Door 150 g gekweekte zalmfilet te eten die ongeveer 500 mg EPA en DHA bevat (daar komt het advies in de praktijk op neer), met een paar variaties, verzekeren we ons ervan dat ons lichaam de vereiste hoeveelheid omega 3 binnenkrijgt. Daarom moeten we minstens twee tot drie keer per week vis en zeevruchten op tafel zetten.

Ondanks de uitvoerig beschreven voordelen van een gepaste inname van omega 3, hinkt de consumptie ervan in vele landen nog steeds achterop, zelfs wanneer we de groeiende markt voor voedingssupplementen met omega 3 meerekenen – die momenteel naar schatting meer dan 20 miljoen regelmatige consumenten telt.

Recent wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van EPA en DHA in het bloed van gezonde volwassenen wijst namelijk uit dat de meeste landen en regio’s wereldwijd met omega 3-niveaus kampen die als laag tot zeer laag worden beschouwd. Het rapport wees opmerkelijk uit dat in westerse landen een omega 3-bloedindex van minder dan 4% werd opgetekend, wat veel lager is dan de vooropgestelde gezonde ratio van 8-12%. De Japanse Zee, Scandinavië en gebieden met inheemse volkeren of een bevolking die zich nog niet ten volle heeft aangepast aan de westerse voedingsgewoonten, konden wel aanvaardbare niveaus voorleggen.

SLIMMERE KEUZES

We leven in een tijdperk waarin de consument steeds bewuster wordt van de voordelen van een gezonde levensstijl. Een eetpatroon met de juiste hoeveelheden omega 3-vetten is dan ook een van de meest ongecompliceerde keuzes die ieder van ons kan maken. We moeten niet verder zoeken dan de uitgebreide keuze aan heerlijke en voedzame duurzaam gevangen en verantwoord gekweekte vis die beschikbaar is in de winkels en in onze favoriete restaurants.


Comments