seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Een woordje uitleg bij surimi: zoveel meer dan een krabstick 1 minuut

  aug 02, 2016

Wanneer mensen aan surimi denken, denken velen meteen aan een krabstick die je bijvoorbeeld op een sandwich legt of gebruikt in een sushirol. Toch heeft de surimi-industrie zoveel meer te bieden dan het klassieke gebruik van dit product.

Zo zijn er meer progressieve manieren waarin deze lekkernij een blijvende pioniersrol vervult dankzij de vernieuwende ontwikkeling van nieuwe producten en uitgesproken nieuwe smaken. Door de technologische vooruitgang worden de consumentenmarkten vandaag wereldwijd overspoeld met allerhande varianten, gaande van surimigarnaal en surimikreeft tot surimipaling en zelfs surimiham. De impact van de industrie was zo sterk dat dit ook fundamenteel heeft bijgedragen tot de veiligheid van talloze vissersvloten en visserijen.OORSPRONG

Het surimiconcept bestaat al eeuwenlang in Japan, maar werd pas veertig jaar geleden wereldwijd een hit. Vandaag kan het product bogen op een groeiende groep trouwe consumenten op talloze markten die vertrouwde producten afnemen tegen een fractie van de prijs van de vis- en zeevruchten die ze voorstellen. De vraag naar surimi was in de VS bijvoorbeeld zo hoog dat het land alleen al vorig jaar meer dan 95.000 ton surimiproducten produceerde.

TOEPASSING

Surimi is een uiterst functioneel product. Op vlak van voedingswaarde kan het zoveel proteïnen bevatten als de producent wenst. Maar de echte schoonheid zit in de flexibiliteit van het product: je kunt het in alle maten en vormen stoppen en het stomen, grillen, koken of bakken voor een eindeloze smaakvariatie.
Tegelijk heeft surimi een veel lager vetgehalte dan de meeste andere proteïnen en kan het product makkelijk worden verrijkt met toegevoegde omega 3-vetzuren. Het bevat ook weinig cholesterol of calorieën.

VERWERKING

In essentie is surimi een gelatineuze vorm van viseiwitten die gemaakt wordt door het mager vlees van witgevleesde vis uit te halen, te versnijden en te vermalen. De resulterende proteïnen worden vervolgens gewassen, het overtollige water wordt verwijderd en daarna wordt dit ingevroren met koudebeschermende ingrediënten die de structuur stabiliseren.

Om echte surimi te maken zoals de consument die kent, wordt deze proteïne gemixt met verschillende ingrediënten zoals eiwit, aardappel of tarwezetmeel en koolzaadolie tot een zachte pasta die in de gewenste vorm wordt gegoten en daarna wordt gekookt. Bij het maken van surimi met krabsmaak bijvoorbeeld worden schaal- en schelpdieraroma’s toegevoegd om de herkenbare eigenschappen na te bootsen. Daarna wordt de surimi meestal vacuüm verpakt en gepasteuriseerd.

DUURZAAMHEID

Surimi is een van de veiligste en meest milieuvriendelijke visproducten op de markt. Dit is vooral te danken aan het pasteurisatieproces en omdat de vissoorten die gebruikt worden voor de productie, zoals Alaskakoolvis en Pacifische wijting, tot de best beheerde en meest overvloedige soorten behoren van de planeet. De surimi-industrie gebruikt ook soorten die anders weinig of geen handelswaarde zouden hebben op gebied van menselijke consumptie. Momenteel schat men dat zo’n 2% van de wereldwijde visvangst verwerkt wordt in een of andere vorm van surimi.


Comments