seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Wat is er aan de hand met het wereldwijde koudwatergarnalenbestand? 2 minuten

  okt 17, 2016

Als u al eens een heerlijke sandwich garnaal of een garnalencocktail hebt gegeten, is de kans groot dat u als een blok bent gevallen voor de zoete smaak en de vaste textuur van de noordelijke koudwatergarnaal (Pandalus borealis). Deze is goed voor ruim 70 procent van de wereldwijde vangst van koudwatergarnalen en is veruit de meest verhandelde soort van de familie.

Deze kleine garnalen herkent u meteen aan de lichte rood-roze kleur die ze krijgen na het koken. Ze waren lang een populaire keuze in de kleinhandel en restaurants wereldwijd. Koudwatergarnalen zijn niet alleen een uiterst veelzijdig product van de zee, ze scoren ook goede punten bij veel consumenten die gezondheid hoog in het vaandel dragen. Ze zijn immers een goede bron van eiwitten en selenium, tellen weinig calorieën en bevatten veel vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, zink en jodium.

VERMINDERDE BESCHIKBAARHEID

Helaas is de aanvoer van deze begeerde wilde schaaldieren er de laatste tien jaar sterk op achteruitgegaan – van een piek van meer dan 450.000 ton in 2004 naar 235.000 ton vorig jaar. Dit betekent dat de soort nu nog slechts 5 procent uitmaakt van de totale wereldwijde garnaalaanvoer.

De verminderde wereldwijde vangst is te wijten aan een aantal factoren, waaronder de grotere en toenemende kabeljauwbestanden in bepaalde streken. Deze vis eet niet alleen koudwatergarnalen, maar heeft ook belangrijke kweekgronden van de garnaal ingepalmd. Tegelijk leggen de schaaldieren op hun beurt sneller eieren en ontwikkelen ze zich sneller door de klimaatverandering en de stijgende zeewatertemperatuur. Experten zeggen dat dit eveneens bijdraagt tot het sterftecijfer. Hiernaast kunnen ook langdurige periodes van bar winterweer de toevoer beïnvloeden, aangezien de trawlers dan niet op zee uit vissen kunnen gaan.

Parallel met de verminderde beschikbaarheid en de hoge vraag naar koudwatergarnalen, zijn de prijzen verschillende maanden hoog gebleven. De vraag ging ook nog verder de hoogte in door de verminderde beschikbaarheid van gekweekte warmwatergarnalen gedurende de laatste drie jaar.

HABITAT & GROEI

De koudwatergarnaal leeft, zoals de naam het zegt, in de koude wateren van de Atlantische en Grote Oceaan en komt het meest voor in de natuurlijke koude wateren rond Noorwegen, IJsland, Groenland en Canada. Zijn habitat ligt 10 tot 500 meter onder de zeespiegel, meestal op zachte modderige bodems. De koudwatergarnaal eet vooral dierlijk plankton. Bodemtrawls zijn dan ook de meest voorkomende vangstmethode.

Aangezien ze in ijskoude wateren leven, groeien koudwatergarnalen langzaam. Ze hebben een natuurlijke levensduur van zo’n zes jaar. Ook al draagt de lange groeiperiode in deze omgeving niet bij tot een grotere afmeting van de garnalen, hun specifieke smaak vaart er zeker wel bij.

VISSERIJEN & AFZETMARKTEN

De twee grootste aanbieders van deze soort zijn Canada en Groenland. Deze landen staan in voor zo’n 85 procent van de wereldwijde vangst, gevolgd door de Verenigde Staten, Noorwegen en IJsland. De koudwatergarnaal is inderdaad veruit een van de belangrijkste visproducten van Groenland en de plaatselijke vissers stelden er vorig jaar enkele vroege tekenen van een verbeterde biomassa vast.

De meeste koudwatergarnalen worden gekookt en enkele minuten nadat ze aan boord van de moderne vissersboten worden gehaald meteen ingevroren, waardoor de natuurlijke smaak en voedingsstoffen worden behouden.

Garnalen met schaal worden vooral verkocht in China, Zweden en Rusland, terwijl de gepelde en gekookte garnalen vooral worden afgenomen in het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De grootste afzetmarkt is echter het Verenigd Koninkrijk. Dit land voerde vorig jaar 40.000 ton garnalen in ter waarde van 316 miljoen pond (367 miljoen euro). Deze handel heeft zijn succes vooral te danken aan het feit dat koudwatergarnalen traditioneel deel uitmaken van de kerstdis.

Ondanks de sterk verminderde vangst worden de meeste visserijen waar koudwatergarnaal wordt verhandeld verantwoord beheerd. Dit blijkt uit de beschikbaarheid van de MSC-gecertificeerde producten op de markt.


Comments