Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


“Kreeft als hoofdingrediënt was onze eerste keuze” 1 minuut

  okt 19, 2015

Dit jaar vierde het Brugse kookfestival Kookeet op 26, 27 en 28 september zijn vijfde verjaardag. Dat deed het samen met dertig topchefs, waaronder Geert Van Hecke (tevens peter van het festival), Peter Goossens, Gert De Mangeleer en… Hermes Vanliefde van het Brugse restaurant Rock-Fort. In een ontspannen sfeer serveerde deze laatste drie dagen lang Rock-lobster aan de aanwezigen, oftwel heerlijke kreeft met luchtige schaaldierenbearnaise. Hermes Vanliefde geeft graag tekst en uitleg.

rockfort“Mijn collega Peter Laloo gaf tijdens Kookeet de workshop ‘Cocktail shaken, no alcohol’, cocktails voor kinderen dus. Ikzelf was verantwoordelijk voor het kreeftgerecht. We zochten eerst naar verschillende componenten die perfect bij kreeft passen. Dat waren voor mij boter, look en dragon. De boter hebben we gebruikt in de schaaldierenbearnaise en in de kreeftenmousseline, met een reductie van kreeftenjus. De dragon hebben we fijngesneden en met zout vermengd. De look ten slotte hebben we verwerkt in gekonfijt ganzenvet en dat samengevoegd met de aardappelpuree.”

Kwalitatief product

“Het gerecht paste perfect binnen de filosofie van Rock-Fort. Er moest een zuurtegraad inzitten (de bearnaise) en een crunch (gedroogd broodkruim vermengd met inktvis), allemaal als verwijzing naar de habitat van de kreeft. Die kreeft als hoofdingrediënt is altijd onze eerste keuze geweest. Je hebt een kwalitatief product nodig dat je drie dagen lang kunt serveren aan honderden mensen. De kreeften van Pittman voldeden perfect aan die voorwaarden.”

Flexibele reactie

“Ondertussen werken we al twee jaar met de producten van Pittman en we hebben het ons nog geen moment beklaagd. Om u een idee te geven: ons gerecht was zo succesvol dat we zondagavond al door onze voorraad kreeft heen waren. Dankzij de snelle reactie van Pittman konden we maandag toch netjes gerechten serveren, alsof er niets aan de hand was.”

Culinaire schatten van de zee

“Die kreeft was voortreffelijk, maar wij kijken graag verder dan dat. Ik heb gehoord dat er momenteel geëxperimenteerd wordt met kokkels en oesters.”


Comments