seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


salmon

Voorspellingen inzake Noorse zalm wijzen op verdere groei voor 2015 en later 2 minuten

  apr 13, 2015

Sinds Noorwegen in de jaren 70 doorbrak op het vlak van mariene aquacultuur, bleef het land steeds zijn positie als wereldleider in de productie van Atlantische zalm (Salmo salar) behouden. Vandaag is de zalm die in de koude fjorden en kustwateren wordt gekweekt goed voor meer dan de helft van de totale exportwaarde van alle vis- en zeevruchtproducten van het land.

Vorig jaar was opnieuw een opmerkelijk jaar voor de Noorse zalmindustrie. 2014 was immers tot op vandaag het beste jaar wat betreft de exportwaarde. Maar hoewel de meeste spelers op de markt ongetwijfeld erg optimistisch zullen terugblikken op hun verwezenlijkingen in 2014, hebben ze er ook het volste vertrouwen in dit jaar en in 2016 dezelfde sterke prestaties te zullen neerzetten.

De Noorse topproducenten verwachten dat de productie en output dit jaar 4 tot 5% zal stijgen en de kaap van 1,1 miljoen metrische ton zal overschrijden. Voor 2016 wordt dezelfde groei verwacht.

Momenteel produceert Noorwegen twee keer zoveel zalm als Chili, de tweede grootste zalmproducent ter wereld.

RECORDAANTAL

De sterke prestaties van de Noorse zalmindustrie in 2014 zijn grotendeels te danken aan een verhoogde output, onafgebroken sterke prijzen en een hoge vraag. Vorig jaar voerde Noorwegen 999.000 metrische ton zalm uit, een stijging van 4% in vergelijking met de totale export in 2013. Volgens de Noorse Raad voor Vis en Zeevruchten (NSC) klokte deze uitvoer vorig jaar af op een totale waarde van 43,9 miljard NOK (Noorse kronen) (5,1 miljard euro/5,8 miljard dollar), een stijging van 11% tegenover 2013 en de vorige recorduitvoer ten bedrage van 39,8 miljard Noorse kronen (4,7 miljard euro/5,5 miljard dollar). Dit bedrag lag dan weer 35% hoger dan de totale exportwaarde voor 2012.

De EU bleef ook vorig jaar de belangrijkste afzetmarkt voor Noorse verse zalm in zijn geheel en importeerde in totaal 720.000 metrische ton, een stijging van 11%. De NSC meldt dat het aandeel van de EU in de Noorse zalmuitvoer sterk gestegen is door het één jaar durende Russische handelsverbod dat in augustus 2014 werd opgelegd.

VERDER GELEGEN MARKTEN

De Noorse zalmuitvoerders voerden niet alleen meer zalm uit naar Europa, maar konden vorig jaar ook hun handel met de VS en de Aziatische markten opdrijven. De VS voerde voor 1,9 miljard NOK (222,1 miljoen euro/248,9 miljoen dollar) Noorse zalm in, een stijging van 64% ten opzichte van de totale waarde in 2013. Dit totale aantal bevat ook 8000 metrische ton verse zalm in zijn geheel – een product dat tot 2012 onderworpen was aan antidumping- en compenserende rechten.

Azië importeerde op zijn beurt voor 6,6 miljard Noorse kronen aan zalm (771,6 miljoen euro/864,7 miljoen dollar), een stijging van 16% tegenover vorig jaar. Hongkong en Zuid-Korea vertoonden vorig jaar de hoogste groei in de vraag naar zalm.

Volgens de NSC wordt Noorse zalm momenteel in meer dan 100 landen afgezet.

WERELDWIJDE VERWACHTINGEN

Vanuit een wereldwijd perspectief en behoudens rampen in de productie, wordt verwacht dat de productie van Atlantische zalm met 3 procent zal stijgen, tot net onder de 2,3 miljoen metrische ton dit jaar, en dat in 2016 de kaap van 2,4 miljoen metrische ton zal worden overschreden.

De wereldwijde zalmmarkt wordt momenteel op zo’n 70 miljard NOK geschat (8,2 miljard euro/9,2 miljard dollar).

Pittman Seafoods koopt zowel zalm in Noorwegen als in Chili, waar het een eigen productie-eenheid heeft. Meer informatie daarover op www.omegacfoods.com.


Comments