seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Wilde en gekweekte zalm – wat is het verschil? 2 minuten

  okt 16, 2014

Zalm is meteen herkenbaar aan zijn verschillende kleurschakeringen – van oudroze tot fel abrikoosoranje – en kent een brede variëteit aan soorten en productiemethodes. Toch wordt de wereldwijde zalmverkoop vooral gedomineerd door de wilde Pacifische en de gekweekte Atlantische zalm, die allebei door Pittman Seafoods worden verkocht. Er zijn vijf verschillende Pacifische zalmsoorten die in het wild worden gevangen: koningszalm, roze zalm, chumzalm, sockeyezalm en cohozalm. Al deze soorten zijn nauw verwant, maar hebben een verschillende smaak en textuur.

De wilde Pacifische zalm speelt een prominente rol in de wereldwijde zalmverkoop. Veel van deze vis wordt gevangen in de VS: volgens het rapport ‘Fisheries Economics of the US’ van de Nationale Administratie voor de Oceaan en de Atmosfeer (NOAA) vingen beroepsvissers in 2012 voor 352,3 miljoen euro aan Pacifische zalm in de VS. Zalm was er dan ook de tweede meest opbrengende vis op de markt, na de sint-jakobsvruchten, die 402,7 miljoen euro opleverden.
Het grootste deel van de in Alaska gevangen zalm wordt in de VS verkocht, maar er wordt ook een groot deel naar Europa uitgevoerd.

 

OVERVLOEDIGE VOORRAAD

Bij de Pacifische soorten is de roze zalm (Oncorhynchus gorbuscha) de kleinste variant (3-5 pond) en het meest overvloedig aanwezig. Daarom verkoopt Pittman ook hoofdzakelijk deze wilde zalmsoort.

In Noord-Amerika wordt roze zalm vooral gevangen van Alaska tot Puget Sound in de staat Washington. De meeste roze zalm is echter afkomstig uit Alaska, waar ongeveer de helft van alle gevangen zalm in de VS vandaan komt. Vorig jaar werden in Alaska 226,3 miljoen zalmen gevangen.

Het zalmvisserijbeheer in Alaska behoort tot de beste ter wereld. De staat telt ook veel Categorie A-visserijen. Deze visserijen staan wereldwijd bekend vanwege hun kwaliteiten, zoals transparant gegevensbeheer, toezicht op ontsnappingen en een expliciete voorkeur in de wetgeving voor voorraden in het wild.
Naast Alaska en de Amerikaanse westkust zijn ook Rusland en Noord-Korea belangrijke vangplaatsen voor zalm.

 

BOOM VAN DE AQUACULTUUR

De meest beschikbare zalm op de markt is de gekweekte Atlantische zalm (Salmo solar). De wereldwijde markt voor deze soort wordt momenteel geschat op 8,2 miljard euro.

Men verwacht dat de totale productie van Atlantische zalm licht zal groeien dit jaar, tot net onder 2,1 miljoen metrische ton, en dat ze tegen 2015 met drie procent zal stijgen. Chili maakt een sterke comeback na het dieptepunt van 2010 en produceerde in 2013 zo’n 450.000 metrische ton Atlantische zalm, maar Noorwegen blijft de sector domineren. Het land is dit jaar op weg naar een nieuw exportrecord.

In totaal klokte de zalmexport vanuit Scandinavië in de eerste helft van 2014 af op 2,6 miljard euro, goed voor een jaar-op-jaarstijging van 24 procent en de hoogste exportwaarde van de sector ooit opgetekend voor de eerste zes maanden van een jaar.

Er is geen groeivertraging voorzien. Daarom wordt verwacht dat Noorwegen zijn prestaties van 2013 zal overstijgen, toen de zalmexport afklokte op een recordwaarde van 4,8 miljard euro, 35% meer dan het jaar ervoor. In 2013 werd in totaal 960.000 metrische ton zalm verhandeld.

 

BELANGRIJKSTE MARKTEN

In de eerste helft van 2014 voerde Noorwegen 389.771 metrische ton verse zalm in zijn geheel uit, een jaar-op-jaarstijging van 8,5 procent. De EU is de belangrijkste afzetmarkt voor dit product, met een invoer van 285.824 metrische ton tijdens de eerste helft van dit jaar – een stijging van 12,8 procent. Binnen de EU is Polen de grootste afnemer binnen de eengemaakte markt met een invoer van 52.261 metrische ton, gevolgd door Frankrijk met 43.229 ton.

Naast de verse zalm in zijn geheel, voerde Noorwegen in de eerste helft van 2014 ook 35.458 metrische ton verse zalmfilets uit en 16.816 metrische ton diepgevroren zalmfilets, goed voor een jaar-op-jaargroei van respectievelijk 10 en 9 procent. Frankrijk was de grootste afzetmarkt voor verse zalmfilets, het land importeerde 8.525 metrische ton; gevolgd door Polen met 5.395 ton.

De Atlantische zalm van Pittman is afkomstig van een aantal prominente kwekerijen in Noorwegen, Chili en de Faeröereilanden.

 


Comments