seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Filleted Alaskan Pollak fish

Alaska koolvis: een witvis voor iedereen 2 minuten

  mrt 24, 2021

Ondanks zijn status als een van de meest geconsumeerde vissen in de wereld, is Alaska koolvis verre van de bekendste. Als er ooit een vissoort was die stilletjes onder de radar kon verdwijnen, dan is het waarschijnlijk wel koolvis. Toch valt er heel wat te vertellen over deze relatief anonieme witvis die tot dezelfde familie als kabeljauw en schelvis behoort.

Professionals uit de sector bevestigen dat Alaska koolvis erg lekkere, schilferige filets met een zachte smaak oplevert. Hij is ook opmerkelijk veelzijdig en snel en gemakkelijk te bereiden. Voedingsdeskundigen wijzen er dan weer op dat het een magere, vetarme en eiwitrijke vis is, met een hoog gehalte aan vitamine B-12 en omega-3-vetzuren

Alaskan pollock in a dish

Overvloed

Nog een pluspunt: er is helemaal geen tekort aan. Vanuit commercieel standpunt is het de vis die wereldwijd het meest in het wild wordt gewonnen. Elk jaar wordt ongeveer drie miljoen ton Alaska koolvis aangevoerd uit de noordelijke Stille Oceaan, van Alaska tot Noord-Japan. Een groot deel daarvan is geaccrediteerd volgens onafhankelijke, internationale duurzaamheidsnormen.

De vissen, die tot een meter lang kunnen worden en een gewicht van ongeveer 4 kg kunnen bereiken, worden tussen 180 en 1.200 meter diep in het water gevonden en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Hun uiterlijk wordt bepaald door een sterk gedefinieerde zilverkleurige zijlijn die langs beide zijden loopt.

In Alaska wordt koolvis voornamelijk geoogst door middel van trawlers met sleepnetten die door het midden van de waterkolom slepen. Sommige schepen staan bekend als “catchers/processors” omdat ze groot genoeg zijn om hun vis te vangen en die vervolgens te verwerken en op zee te bevriezen. Andere boten leveren hun vangst aan verwerkingsschepen op zee of fabrieken aan wal. De belangrijkste koolvisbedrijven worden beheerd aan de hand van een reeks beheersmaatregelen wat resulteert in lage bijvangst.

Filleted Alaskan Pollak fish

Aanpassingsvermogen

Net als de eerder genoemde, beter bekende familiesoorten, kan Alaska koolvis op een breed scala van manieren worden gebruikt, en levert het botvrije filets met een consistente sneeuwwitte kleur op. Maar gezien de aanzienlijke beschikbaarheid is het een veel kosteneffectievere oplossing.

Koolvis is op de markten beschikbaar in een verscheidenheid van vormen, waaronder verse en bevroren filets. Het levert uitstekende fishsticks, viskoekjes en andere gepaneerde en te frituren visproducten. Soms wordt de vis ook voorgesteld als het belangrijkste onderdeel van de bekende fish & chips. De vis wordt ook vaak gebruikt als een surimi-ingrediënt, waarbij het wordt gebruikt om op het vlees van krab, garnaal of sint-jakobsschelp te lijken

Fried Alaskan pollock in a dish

Groei

Gezamenlijk hebben deze en andere kwaliteiten ertoe geleid dat de vis uitvoerig wordt gebruikt in Europa en Noord-Amerika. Beide regio’s maken melding van een sterke opleving van de verkoop tijdens de Covid-19-pandemie. Meer en meer consumenten waren tijdens de lockdownmaatregelen immers op zoek naar gezonde visbereidingen.

Deze consumententrend was vooral voelbaar voor bevroren vis. Afgelopen jaar tekende dat segment een aanzienlijke groei in alle belangrijke markten op. Het is ook een steeds populairder ingrediënt bij fastfoodketens en hun klanten. Na zo’n sterke marktpositie te hebben veroverd, zal 2021 misschien wel het jaar zijn dat Alaska koolvis de publieke erkenning krijgt die hij verdient.

 

 


Comments