Roze zalm

Zalm: wild of gekweekt? Een kwestie van persoonlijke smaak


Als voedsel is zalm een heel bijzondere vis. Zowel op de traditionele als op de nieuwe markten ziet het er niet naar uit dat de aanhoudende groei van...
Meer lezen

USPs Lobster

De USP’s van UHP-kreeft


Als het aankomt op voedsel met een wow-factor, kunnen slechts weinig producten concurreren met kreeft. Zijn zoete, sappige smaak heeft miljoenen...
Meer lezen

Pittman seafoods asia

De consumptie van vis en zeevruchten in Azië, en hoe dit de rest van de wereld beïnvloedt


Er zijn heel veel veelzijdige en voedzame vissoorten en zeevruchten op de markt. Deze voedingscategorie speelt dan ook een cruciale rol in het...
Meer lezen


Kreeft BBQ

Lekker én gemakkelijk: UHP-kreeft op de barbecue 2 minuten

  okt 29, 2018

Wil je eens wat anders op de barbecue? Ga voor kreeft! Wie voor UHP-kreeft kiest, gaat voor heerlijke smaken én gebruiksgemak. Wedden dat je gasten verrast zijn?

Karel Knockaert en Birger Allary rijfden de ene barbecue-award na de andere binnen. In Vlaanderen wonnen ze met Tjop’s het tv-programma ‘Mijn Pop-uprestaurant’. De twee schreven ook een toegankelijk boek met praktische, bruikbare tips over barbecuetoestellen en -technieken. Daarnaast vind je in BBQ BOYS ook meer dan 65 inspirerende recepten. Onder andere met Canadese Chez Vous kreeft.

Wat is UHP-kreeft?

Pittman Chez Vous-kreeft wordt gevangen voor de kusten van Canada. De vissersfuiken weerhouden enkel volwassen kreeften. Dat is goed voor het behoud van een duurzaam kreeftenbestand. Meteen na de vangst worden ze met behulp van ultrahoge waterdruk (UHP) behandeld en snel diepgevroren. Dat is niet enkel diervriendelijk maar doodt ook de kiemen, waardoor het kreeftenvlees langer houdbaar is. Ook goed om te weten: door deze werkwijze is er voor het transport geen luchtvracht nodig. Door gebruik te maken van zeevracht verloopt de logistiek efficiënter én is de impact op het milieu een stuk kleiner.

Gerookte knolseldersoep

De doorwinterde barbecueërs Karel en Birger gebruiken vaak Chez Vous-kreeften. De belangrijkste redenen? Het vlees komt gemakkelijk los én de authentieke, sappige smaak van verse kreeft wordt bewaard. In hun boek BBQ BOYS maken ze een amuse om duimen en vingers af te likken: knolseldersoep met kreeftenstaart. De koks roken dikke plakken knolselder een kwartier lang indirect op zo’n 160°C. Vervolgens maken ze er een soep van met witte ui en kippenfond. Ze brengen de gladgemixte soep op smaak met een beetje mierikswortelroom. De kreeftenstaart kruiden ze met peper, zout en paprikapoeder om hem vervolgens kort op de vleeskant te grillen boven directe hitte. Daarna draaien ze de staart om en laten ze deze nog zo’n zes minuten verder garen. Ze dresseren de geurige soep met een stuk kreeftenstaart. Oogt mooi, smaakt fantastisch.

Tjop’s Meat & Griet

Tijdens Mijn Pop-uprestaurant leerden de barbecuemaestro’s Yannick en Lena kennen. Karel en Birger waren verrast door hun surf en turf combinaties. In BBQ BOYS brengen ze daarom een eerbetoon met een echte klassieker: UHP-kreeft met ribeye. Hun zogenoemde ‘Meat & Griet’ combineert het beste van twee werelden. Ze laten de halve Chez Vous-kreeft ontdooien en besprenkelen hem daarna met olijfolie, peper en zout. Nadat de ribeye even aan de kamertemperatuur heeft kunnen wennen, kruiden ze het stuk vlees met peper, zout en lookpoeder. De ribeye wordt heel kort gegrild, totdat er een grillstreepje verschijnt. Vervolgens wordt deze omgedraaid en om nog zo’n drie minuten te grillen. De kreeft garen ze kort op de schaalkant. De kreeft en ribeye worden samen opgediend met (verse) kruidenboter. Een winner voor op elke tafel!

UHP-kreeft is enorm dankbaar voor barbecuefanaten. Het is ontzettend veelzijdig, erg lekker én heel gemakkelijk om klaar te maken. Goed om te weten: de Chez Vous-kreeften zijn beschikbaar in verschillende varianten: halve rauwe kreeft, rauwe kreeftenstaarten, rauw kreeftenvlees (volledige kreeft) en rauw vlees van 2 kreeftenstaarten.

BBQ Boys boek


Comments