seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Consumers fish and seafood

Wat consumenten verwachten van vis en zeevruchten 2 minuten

  nov 24, 2020

Door nieuwe trends en veranderende waarden evolueert het consumentenlandschap voortdurend. En dat geldt nergens meer dan bij voedsel: de snelheid van veranderingen in de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd, gekocht en geconsumeerd, neemt voortdurend toe. Het goede nieuws is dat vis en zeevruchten ideaal geplaatst zijn om te profiteren van deze disrupties op de markt en van de super-geëngageerde consumenten van vandaag. Meer mensen dan ooit tevoren zoeken naar manieren om positieve beslissingen te nemen op het vlak van voeding.

Consumenten zijn ook meer en meer bezig met kwesties zoals milieuverantwoordelijkheid, ethische inkoop- en productieprocessen, duurzaamheid, transparantie en vertrouwen. Het is ook overduidelijk dat gezond eten mainstream is geworden: meer consumenten dan ooit tevoren verwachten toegang tot voedsel dat voldoet aan hun gezondheids- en welzijnsverwachtingen. Daardoor grijpen ze meer en meer naar producten die bevorderend werken voor de gezondheid van de darmen, de hersenen en het metabolisme of ontstekingsremmend werken.

Een cruciaal onderdeel hiervan is het eten van authentieker en minder verwerkt voedsel.

Nu consumenten zich veel meer bewust zijn van de gezondheidsbevorderende voordelen van het voedsel dat ze consumeren en meer technologisch verbonden zijn met de toeleveringsketens, zijn ze actief op zoek naar dit soort voedingsmiddelen. Dat verklaart ook waarom de wereldwijde verkoop van dit soort voeding al meer dan een biljoen dollar bedraagt.

Sushi

Zestig jaar consumptiegroei

Welke rol spelen vis en zeevruchten in dit nieuwe landschap? Verantwoordelijk geproduceerde vis en schaal- en schelpdieren voldoen aan alle bovenvermelde voordelen en nog veel meer. Deze toeleveringsketens zijn ook opgewassen tegen de meest kritische consument. In termen van sociaal bewustzijn kunnen de wilde vangst en aquacultuur bijvoorbeeld proteïnen leveren die een veel kleinere CO2-voetafdruk hebben dan andere dierlijke eiwitten.

Het staat buiten kijf dat de verkoop van vis de wind in de zeilen heeft. Volgens “The State of World Fisheries and Aquaculture 2020”, een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), is de mondiale visconsumptie per capita gestegen van 9 kg in 1961 tot 20,5 kg in 2018.

De gemiddelde jaarlijkse stijging van de wereldwijde visconsumptie is ook consistent groter dan de wereldbevolkingsgroei en de toename in de consumptie van alle andere dierlijke eiwithoudende voedingsmiddelen en alle op land geproduceerd vlees.

De FAO verwacht verder dat het mondiale verbruik van vis en zeevruchten in 2030 zal stijgen tot 21,5 kg per capita, waardoor de groeitrend zich jaar op jaar doorzet, en dat al zes decennia lang. Naast de toename van de productie, technologische ontwikkelingen op het gebied van de verwerking, de logistiek van de koude keten, de scheepvaart en de distributie, stelt de FAO dat het toegenomen bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van vis onder de consumenten een belangrijke motor van deze groei is geweest.

Het rapport geeft aan dat vis overal wordt gewaardeerd voor het leveren van hoogwaardige eiwitten en essentiële amino-en vetzuren, vitaminen en mineralen.

Fishplate

Diversiteit in het dieet van mensen

Het grote publiek erkent dat het eten van vis en zeevruchten, vooral diegene die rijk zijn aan omega-3 met lange keten, integraal deel uitmaakt van een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd pleiten de meeste gezondheidsorganisaties ervoor minimaal twee tot drie keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten om ervoor te zorgen dat ons lichaam de vereiste omega-3-niveaus heeft.

Verder dient ook vermeld te worden dat er heel wat soorten vis en zeevruchten bestaan die bovendien op talloze manieren kunnen worden bereid en gepresenteerd om in te spelen op de persoonlijke smaak van meer en meer consumenten. We leven immers in een tijd waarin mensen willen genieten van hun eten.

Met het veranderende voedsellandschap en de veranderende wensen van consumenten moeten voedselproductiesystemen natuurlijk ook veranderen om te voldoen aan de opkomende nieuwe behoeften. De vissector is hier geen uitzondering op.

We kunnen daarom verwachten dat technologische innovatie en creativiteit in onze industrie op de voorgrond zullen komen te staan. Bij Pittman Seafoods zijn we vastbesloten om deze vooruitgang te bevorderen en om te voldoen aan de groeiende wens van consumenten om lekkere, voedzame en verantwoord geproduceerde vis en schaal- en schelpdieren te eten.

 


Comments