seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


PEI garandeert duurzaamheid van iconische kreeftenvangst op het eiland 2 minuten

  apr 27, 2015

De Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) komt van nature voor aan de Atlantische Noord-Amerikaanse kustlijn, tussen Newfoundland en North Carolina. Het is een van de meest waardevolle exportproducten van de Canadese visexport.

Drie vierde van de uitgevoerde kreeft is bestemd voor de Verenigde Staten, maar ook de EU en Azië ontpopten zich de afgelopen jaren tot belangrijke afzetmarkten. Bovendien zit de aanvoer van deze dure schaaldieren op het hoogste niveau dat de afgelopen eeuw ooit werd opgetekend, en dit dankzij de krachtige duurzaamheidsmaatregelen die ruim 10.000 gecertificeerde kreeftenvangers in Atlantisch Canada en Québec onderschreven.

De kreeftenvisserij (via vallen) van Prince Edward Island (PEI) vormt een belangrijke bron van kreeft voor Pittman Seafoods. Deze visserij voert haar producten al sinds 1870 uit naar alle hoeken van de wereld en is een van Canada’s meest iconische visserijen op kreeft. De visserij werd op haar beurt ook steeds belangrijker voor de economie van het eiland, met zo’n 1200 kreeftenvallen die in 2013 ruim 14.000 ton kreeft opbrachten.

Volgens de lokale overheid van het eiland voerde PEI dat jaar 7.327 ton kreeft uit ter waarde van 144,2 miljoen CAD (106,4 miljoen euro). Daarmee was PEI de zesde grootste Canadese exporteur van vis en zeevruchten, met een totale exportwaarde van 205,2 miljoen CAD (151,4 miljoen euro).

De kreeft uit de visserij wordt vooral verwerkt in verschillende rauwe en bereide diepvriesproducten voor de export, maar een deel van de aanvoer wordt ook levend verscheept.

VOORTBESTAAN OP LANGE TERMIJN

De vissers op het eiland willen de sector uiteraard uitbreiden, maar in de eerste plaats willen ze het mariene milieu behouden. Zo zijn er twee kreeftenseizoenen op PEI die elk twee maanden duren. Het eerste (in zone 24) start op 1 mei en loopt tot eind juni. Het tweede (in zone 25) gaat op 10 augustus van start en eindigt op 10 oktober.

De kreeftenvissers krijgen elk 300 kreeftenvallen toegewezen in zone 24 en 250 vallen in zone 25. De vallen moeten worden uitgerust met biologisch afbreekbare panelen om de zogenaamde spookvangsten door middel van zoekgeraakt vangmateriaal te vermijden.

Een andere beschermingsmaatregel is het terugzetten van te kleine kreeften, vrouwtjeskreeften met eitjes en vrouwtjeskreeften met de juiste voortplantingsafmetingen (114 mm tot 126 mm). Er werden ook duurzaamheidsprojecten op lange termijn opgezet, zoals terugkoopprogramma’s voor kreeft. Die moeten de grootte van de vloot en de inspanningen van de visserijen terugdringen.

MSC-CERTIFICERING

In november 2014 verkreeg de kreeftenvisserij van PEI de MSC-certificering. Deze accreditering was het resultaat van de gebundelde inzet van de Visserijvereniging van PEI, de PEI Seafood Processors Association, de Abegweit First Nation en de Lennox Island First Nation.

Volgens MSC was deze certificering een voorbeeld van een co-management-aanpak, aangezien de betrokkenen in de kreeftvangst op PEI hebben samengewerkt met Fisheries and Oceans Canada Gulf Region om de certificering rond te krijgen. De provinciale afdeling visserij, aquacultuur en plattelandsontwikkeling stond tijdens de evaluatie de groepen bij die verantwoordelijk zijn voor de vangst en de verwerking.

Pas op: dat betekent dat MSC-gecertificeerde kreeft vandaag dus nog maar beperkt beschikbaar is. Enkel kreeft uit PEI is gecertificeerd. Dat gaat vooral om het volume voor mei en juni. Pittman koopt ook kreeft uit onder meer Nova Scotia en New Brunswick, waarvoor het certificatieproces nog bezig is.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com