seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


De vrijstelling voor bijzondere bestemmingen: een bloemlezing 2 minuten

  nov 07, 2014

Goederen die in de EU worden ingevoerd, vallen onder een aantal regelgevende maatregelen die bedrijven uit de lidstaten op gelijke voet willen zetten met andere bedrijven wereldwijd. In dit kader wordt een belangrijk instrument gehanteerd: de vrijstelling voor bijzondere bestemmingen. Hierdoor kan een beperkte lijst goederen voor specifieke doeleinden onder controle van de douane en binnen een specifieke tijdspanne zonder of met beperkte douanerechten worden ingevoerd.
In essentie is deze vrijstelling voorzien voor bepaalde ingevoerde producten in de EU die verwerkt moeten worden of voor een specifiek gebruik zijn bestemd. De vrijstelling kan gelden voor individuen, partnerschappen of rechtspersonen die binnen de Europese Gemeenschap zijn gevestigd en die in eigen naam handelen of een niet-EU-orgaan vertegenwoordigen.
Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: er dient toestemming te zijn voor de vrijstelling; de goederen moeten geschikt worden bevonden; de goederen dienen voor hun vooropgestelde bestemming te worden ingezet binnen de afgesproken tijdspanne; en de ontvanger van de vrijstelling moet kunnen aantonen dat de goederen werden gebruikt voor hun vooropgestelde doel.
Als dit niet het geval is, zal de douane douanerechten vorderen die betaald moeten worden.
Een T5-formulier toont aan dat de goederen daadwerkelijk hun bestemming bereikt hebben, door het vooropgestelde proces/de vooropgestelde behandeling zijn gegaan of werden gebruikt waarvoor de vergunning werd uitgereikt. Hierdoor kunnen goederen met een vrijstelling ook worden vervoerd zonder enige douaneformaliteiten.

GESCHIKTHEID VAN VIS

Bepaalde visproducten komen in aanmerking voor deze vrijstelling. Pittman Seafoods voert een aantal soorten in onder deze procedure, zoals kreeftenvlees en kabeljauw, hoki of blauwe grenadier en heekfilet. Zodra ze in Europa aankomen, worden deze producten verwerkt tot marktklare producten.
Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, moeten de producten tot een van de volgende categorieën behoren: vis voor verwerking; vis die voor gebruik in industriële verwerking is geclassificeerd of producten die vallen onder het Geharmoniseerd Systeem (HS), rubriek 1604. Dit omvat in essentie:

• Klaargemaakte of anders bereide of bewaarde vis. Bijvoorbeeld visfilets bedekt met beslag of paneermeel, of klaargemaakte tonijn of in een marinade;
• Gekookte, gestoomde, gegrilde, gebakken, geroosterde of anders klaargemaakte vis;
• Vis bereid of bewaard in azijn, olie, vismarinade, vissaus of vispasta;
• Vis en stukken vis bereid en bewaard volgens andere processen waarvoor geen bepalingen werden voorzien in het HS, rubrieken 0302 tot 0305. Bijvoorbeeld: gehomogeniseerde, gepasteuriseerde of gesteriliseerde vis;
• Bepaalde voedselbereidingen met vis;
• Kaviaar en surrogaatproducten.

Producten die niet in aanmerking komen voor de vrijstelling zijn: ontdooide vis, in moten gesneden, uitgelekt en vacuüm verpakt; gerookte vis, die misschien eerst werd klaargemaakt tijdens of voor het rookproces; en in stukjes gesneden zalm vermengd met mayonaise (gebruikt voor zalmsandwiches die in grote supermarkten worden verkocht), tenzij het product ten minste 20% zalm bevat in gewichtsprocent.

GARNALEN

(Grote) garnalen komen ook in aanmerking voor vrijstelling. Toch dienen producten uit het HS rubriek 0306 onderworpen te worden aan een industrieel proces waardoor ze geclassificeerd zouden worden onder rubriek 1605. Hiervoor zouden de garnalen moeten worden verwerkt in taarten, curry’s enz.
Bovendien komt de bereiding van garnaalsandwiches op fabrieksniveau voor verdere levering – aan supermarkten, kleinhandels en voedingswinkels – ook in aanmerking voor vrijstelling. Maar het bereiden van sandwiches in een kleinhandel of cateringorganisatie is geen geldig toegestaan proces en kan daardoor niet geschikt worden bevonden. Hetzelfde geldt voor activiteiten die enkel de koeling, het diepvriezen of het uitlekken van de garnalen omvatten.

DE KLEINE LETTERTJES

Invoerders en handelaren dienen te weten dat de kwalificatie voor een vrijstelling voor bijzondere bestemmingen de verplichting niet wegneemt om andere invoerkosten te betalen waaraan de goederen onderhevig zijn, zoals accijnzen, antidumpingrechten en belasting op de toegevoegde waarde (btw).

Ook kan de geschiktheid van vis onderhevig zijn aan wijzigingen als gevolg van quota-aanpassingen en schorsing van rechten. Daarom raden we invoerders/handelaren aan het douanekantoor van hun land regelmatig te raadplegen om in orde te zijn met alle wetgeving.

*Het Geharmoniseerd Systeem (HS) is een productclassificatiesysteem waarin artikelen worden gegroepeerd volgens het soort materiaal waaruit ze gemaakt zijn. De HS-code wordt als basis gebruikt voor de douanetarieven en voor de verzameling van internationale handelsstatistieken. Voor meer informatie, ga naar www.hscode.org


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com