seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


De Bewuste Visweek: check je vis! 3 minuten

  sep 17, 2024

Consumenten hebben steeds meer oog voor duurzaam gekweekte vis. Alleen zie je dat niet aan de vis zelf. Wel aan het keurmerk. Hoe je checkt of je vis duurzaam gekweekt of gevangen is, leer je dit jaar tijdens de Bewuste Visweek van 23 tot 29 september.

De Bewuste Visweek is een initiatief van twee toonaangevende keurmerken: ASC (Aquaculture Stewardship Council) en MSC (Marine Stewardship Council). Terwijl MSC een onafhankelijk keurmerk is voor duurzaam gevangen vis, legt ASC als onafhankelijk keurmerk de focus op verantwoord gekweekte vis. Tijdens deze tiende editie van de Bewuste Visweek wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd wat die keurmerken betekenen en precies realiseren. De bedoeling met ‘Check je vis’ dit jaar is om consumenten een bewuste en verantwoorde keuze te doen maken tijdens het winkelen. Moeilijk is dat niet. Check in de winkel of de verpakkingen met je favoriete visproducten een ASC- of MSC-label hebben, en je draagt bij aan een positieve impact op de oceanen en de planeet. Zo strijden ASC en MSC samen tegen overbevissing.

Wist je dat?

Gelukkig hoef je vaak niet ver te zoeken naar deze keurmerken. Zo zijn ASC- en MSC-producten te koop in respectievelijk 100 en 66 landen. Wereldwijd zijn er 27.138 ASC- en 20.838 MSC-producten beschikbaar.

Intussen is 19% van de mariene wilde visvangst al betrokken bij het MSC-programma. Verder zijn er 2.063 ASC-gecertificeerde kwekerijen wereldwijd. Sinds maart 2023 werden trouwens meer dan 4.400 verbeteringen doorgevoerd om MSC-visserijen en ASC-kwekerijen nog duurzamer te doen werken.

Verhalen van vissers

Omdat achter elke duurzaam gevangen vis gepassioneerde vissers zitten, die zich dagelijks op de weidse wateren wagen, worden ook zij tijdens de Bewuste Visweek in de kijker gezet.

Zo is er het verhaal van de vissers van de Beringzee. Generatie op generatie geven zij hun duurzame visserijmethoden door. Op die manier beschermen ze de vispopulatie. Daarbij garandeert de C/P Starbound het voortbestaan van de Alaska koolvis via het ‘Catch-Share-System’ als duurzame visserijtechniek. Door de renovaties aan de Starbound kan elk element van koolvis worden gebruikt: van visfilets tot visolie. Dat betekent minder afval en meer duurzaamheid. Dankzij de duurzame praktijken die de vissers erop na houden kan de Alaska koolvis vers en verantwoordelijk worden verwerkt, rechtstreeks van de oceaan tot op je bord.


Duurzame aanpak beloond

Ook bij Pittman Seafoods hebben we oog voor duurzaam gevangen en gekweekte vis. Het spreekt dan ook voor zich dat wij de Bewuste Visweek een warm hart toedragen.

Onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid blijven niet onopgemerkt. In het najaar van 2022 én 2023 zijn we in de prijzen gevallen tijdens de ‘MSC Duurzame Vis Awards’. We mochten toen telkens de award in de categorie ‘beste Belgische leveranciers’ in ontvangst nemen. Kiezen voor Pittman Seafoods is dan ook een gezonde extra check als je duurzame vis en zeevruchten in je bord wil.

Geniet nogmaals mee van het heuglijke moment dat we in oktober vorig jaar met ons team de ‘MSC Duurzame Vis Award’ in ontvangst mochten nemen. Op 16 oktober wordt bekendgemaakt of we deze mooie award voor de derde keer op rij krijgen.

Pittman Seafoods wint award beste Belgische leverancier 2023! (youtube.com)

Zin in een duurzame vislasagne met broccoli, prei, spinazie en cottage cheese? Check dit recept met gecertificeerde witte vis!

Ingrediënten (voor 4 à 6 personen)

  • 750 gram MSC of ASC-gecertificeerde vissoorten Voor dit recept kun je prima vis uit het diepvriesvak gebruiken. Vaak is dit goedkoper, duurzaam (omdat de vis een korte keten heeft) én net zo smaakvol. Je kunt voor dit recept kabeljauw, zeewolf of zeeduivel gebruiken of goedkopere varianten als koolvis, heek, schelvis of roodbaars.
  • 250 à 300 gram diepgevroren spinazie
  • 70 gram broccoli (of bloemkool)
  • 1 prei
  • 400 à 500 gram cottage cheese
  • 1 tl nootmuskaat
  • 70 à 100 gram geconcentreerde tomatenpuree
  • 50 à 100 ml water
  • 8 lasagnebladen (naturel of groen, met spinazie)
  • 70 gram geraspte kaas (emmentaler of Gruyère) en Parmezaanse kaas (meng twee kaassoorten voor de smaak)
  • 2 el (spelt)bloem
  • zeezout en zwarte peper
  • olie om te bakken

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Wentel de in stukken gesneden vis in de bloem en leg ze in een ingevette ovenschaal. Kruid met zout en peper.

Stap 2

Hak de prei fijn. Snijd de broccoli of bloemkool in hapklare stukken, niet te groot. Laat de spinazie ontdooien, knijp het water eruit en hak fijn. Doe de groenten in een pan of wok en bak ze kort.

Stap 3

Zet de tomatenpuree en een beetje water in een pannetje op het vuur en laat een klein beetje pruttelen. Smaak af met zout en peper. Rasp de nootmuskaat in de cottage cheese en smeer die over de vis.

Stap 4

Leg er dan de lasagnebladen over en leg de groentemengeling bovenaan.

Stap 5

Zet de ovenschaal in de oven en bak eerst 20 minuten met aluminiumfolie met gaatjes. Bestrooi dan met de gemalen kaas en plaats terug in de oven zonder de aluminiumfolie gedurende 20 à 25 minuten. Je gezonde dosis duurzame vis is klaar!

Tip:

“Als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!”

 


Comments