Schadelijke algenbloei in Chili: wat betekent dit voor de handel in gekweekte zalm? 2 minuten


Er doken al meerdere meldingen op van een schadelijke algenbloei (HAB - harmful algal bloom) die tijdens de eerste weken van dit jaar de dood van...
Meer lezen

Gekweekte Atlantische zalm is wereldwijd een succes, maar zalmluis doet de productie kelderen 2 minuten


Als consumptieproduct kunnen maar weinig soorten vis en zeevruchten op hetzelfde niveau van toelevering en internationale vraag meedingen als de...
Meer lezen

aquaculture

FAO: Gekweekte vis haalt wilde vis in op wereldwijde leveranciersmarkt 2 minuten


Aquacultuur blijft aan belang winnen in de wereldwijde toelevering van vis en zeevruchten. Het jaar 2014 was eigenlijk het eerste jaar waarin de...
Meer lezen


Wetswijzigingen Europese Douane: TORO-vergunning 1 minuut

  nov 22, 2017

Sinds 1 mei 2016 is het nieuwe Europese Douanewetboek van toepassing voor alle lidstaten, inclusief België. De douane gaf ons echter de toestemming om verder te werken volgens het oude systeem zolang onze Vergunning Bijzondere Bestemming of T5-vergunning nog geldig is, namelijk tot oktober 2018. We stelden vast dat de vergunningen van enkele klanten inmiddels wel al vervielen, dikwijls zonder de mogelijkheid om te verlengen. Recent kregen wij meer toelichting over het nieuwe systeem en de vereiste TORO-vergunning. Tijd voor een update.

Een invoerder zoals Pittman heeft nog altijd een Vergunning Bijzondere Bestemming of VBB‑vergunning nodig. Een afnemer binnen de Europese Unie moet op zijn beurt beschikken over een Transfer of Rights and Obligations of TORO-vergunning. Aangezien wij bij Pittman ook aankopen doen in de EU, moeten wij dus over beide vergunningen beschikken.

Bekijk hier alvast de schematische voorstelling van het nieuwe systeem:

De goederen binnen dit nieuwe stelsel noemen we momenteel gemakshalve nog T5‑goederen. Dezelfde tarieven en tariefcontingenten – m.a.w. de hoeveelheden waarvoor geen invoerrechten gelden – blijven hiervoor van toepassing. Maandelijks verwacht de douane een overzicht van de openstaande goederen. Op het openstaande bedrag van de goederen met VBB- of TORO-vergunning hanteert de douane een borgstelling van 10% van de normale invoerrechten.

TORO-VERGUNNING VEREIST

Wanneer wij nu als importeur de goederen willen doorverkopen aan een klant, zijn wij verplicht een TORO-vergunning voor te leggen. Ook onze klanten moeten over dezelfde vergunning beschikken.

Stel dat onze klanten niet over een TORO-vergunning beschikken, dan moeten wij zelf de correcte verwerking van de verkochte goederen nagaan en bekijken of de bijzondere bestemmingsregel van toepassing is. Bij Pittman Seafoods kiezen we ervoor om goederen die onder de bijzondere bestemmingsregel vallen, te verkopen aan klanten met een eigen TORO-vergunning.

NIEUWE DOCUMENTEN BESCHIKBAAR

Het vroegere T5-document kan niet langer omgezet worden naar een T2-document voor intracommunautair douanevervoer. Het vroegere blauwe document is nu vervangen door het TORO-document.

Zodra we over de e-mailadressen van de bevoegde kantoren beschikken, informeren we onze klanten persoonlijk.

Klanten die nog over een geldige VBB-vergunning beschikken, mogen nog met de oude blauwe documenten werken. Let wel: deze gelden niet langer als officiële douanedocumenten aangezien ze slechts de goederenstroom bewijzen. Leveranciers met TORO-vergunning bezorgen ons het nieuwe TORO-document op voorwaarde dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor de correcte verwerking of doorverkoop.

Wenst u meer informatie? Neem contact op met Aline Legrand (aline.legrand@pittmanseafoods.com)


Comments